Bollentijd!

Winteraconiet met sneeuwklokjesHet is oktober, en je zou het niet zeggen, maar het is weer tijd voor voorjaarsbollen. Niet de bloei natuurlijk, maar het planten ervan. Dit moet ruim voor de eerste vorst gebeuren, zodat de bollen nog de tijd hebben om wortels te vormen. Verder hebben deze bollen de kou van de winter nodig om in bloei te komen.

Voorjaarsbollen kunnen een hele leuke aanvulling zijn op vaste planten. De bloei van vaste planten begint pas leuk te worden vanaf mei. Veel voorjaarsbollen beginnen al in maart en april te bloeien. Sommige zelfs al ruim voor die tijd, zoals het winteraconietje (Eranthis hyemalis). Dit kleine bolgewas begint al in februari met zijn bloei. Uit een minuscuul bolletje komt een vrolijk geel bloemetje. Wanneer aangeplant in grote aantallen vormt het al vroeg in het voorjaar grote gele velden. Dit is erg leuk in combinatie met bijvoorbeeld sneeuwklokjes (Galanthus nivalis), aangeplant in kleine pollen. Behalve in de vasteplantenborder doet deze combinatie het ook leuk, wanneer je het in een grasveld laat verwilderen.

Een combinatie die het iets later in het voorjaar leuk doet, zijn voorjaarsanemoontjes (Anemone nemorosa ‘Blue Shades’) in combinatie met witte druifjes (Muscari botryoides ‘Album’). Wanneer je dit zijn gang laat gaan vormt dit een tapijt van blauw en wit. Leuk onder een witbloeiende peren- of kersenboom, maar ook in combinatie met kleine rode botanische tulpen (Tulipa elegans ‘Rubra’) of kleine gele narcissen (Narcissus ‘Tète a tète’) voor een iets sterkere kleurcombinatie.

In mei beginnen de eerste vaste planten en siergrassen al aardig omhoog te komen. Lage bolgewasjes worden dan door deze planten overgroeid. Het meestal wat minder mooie blad van de vroege bloeiers wordt hierdoor aan het oog onttrokken. De voorjaarsbollenpret is dan echter nog niet voorbij. Wil je eens wat anders dan de standaard tulpenmix, probeer dan eens een combinatie van Camassia (Camassia cusickii), Sierui (bv Allium ‘Purple Sensation’) en zwarte tulpen (Tulipa ‘Queen of the Night). Erg mooi in combinatie met bijvoorbeeld een heel fijnbladig siergras als vedergras (Stipa tenuissima).

Voor alle genoemde bollen geldt, dat ze het hele jaar in de grond kunnen blijven zitten. Alleen de tulpen doen het op de lange termijn beter, als deze na de bloei uit de grond gehaald worden en in de herfst opnieuw worden geplant. Heb je geen zin om jaarlijks de tulpenbollen te rooien, zoek dan eens naar een botanisch tulpje. Deze kunnen wel het hele jaar in de grond blijven.

Voorjaarsanemoon met witte druifjes

 Camassia, sierui en zwarte tulp 

/