Perenboom snoeien. Hoe doe je dat?

Volwassen perenboomZo'n oude perenboom in de tuin heeft iets speciaals. Dat ruwe en grillige uiterlijk vol met kleine witte bloemetjes in het voorjaar. En natuurlijk lekkere zoete peren in het najaar. Om zo'n boom vol met vruchten te krijgen is echter wel een beetje werk nodig. Er moet aan het eind van de winter namelijk wel gesnoeid worden en dat is iets waar veel mensen tegen op zien. Want, wat nou als ik het fout doe? Als je een paar simpele regels in acht houd is het snoeien van een perenboom eigenlijk niet zo moeilijk.

Tijdstip van snoeien

Het snoeien van perenbomen doe je het best tussen begin december en eind februari wanneer de boom in rust is. Kies hiervoor een periode wanneer het niet vriest en voor het te warm wordt en de sapstroom op gang gaat komen. Zelf vind ik eind februari en begin maart er een mooie tijd voor, maar het kan per jaar wat verschillen.

 De basis opbouwen

Bij relatief jonge perenbomen moet er eerst gewerkt worden aan het takkenstelsel dat al die lekkere peren gaat dragen. Als je een wat oudere boom hebt hoeft dit natuurlijk niet, dat heeft de kweker dan al voor je gedaan. Heb je een jonge boom dan zorg je dat je ongeveer 8 zijtakken (gesteltakken) hebt die verspreid rond de boom zitten. De overige takken kan je weghalen. De gesteltakken worden het tweede jaar ingekort tot ca. 50 cm net boven een buitenoog. Dit is een knop die aan de buitenkant van de tak zit. De overige scheuten knip je weg of kort je in tot 4 knoppen. Het derde jaar knip je de nieuwe groei van deze takken terug tot ca. 25 cm. Dit keer weer op een buitenoog, maar dan een die tegenovergesteld staat aan de snoeirichting van de vorige snoeibeurt. Dit blijf je in de jaren daarna herhalen tot de boom zijn basisvorm heeft. Hierbij haal je in de winter al het dode, zieke en naar binnen groeiende hout weg. Ook alle verticaal groeiende takken worden verwijderd. Daarnaast knip je in de zomer zijtakken en secundaire takken terug tot 3 blaadjes.

Vruchtsporen bij een perenboom

Vruchtsporen vormen

Wanneer je een goed gevormde boom hebt is het tijd de aandacht te richten op het vormen van kortloten. Dit zijn de kleine stompvormige takjes waar de bloemen en vruchten aan groeien. Hiervoor knip je in de winter de zijloten van het afgelopen jaar terug tot ongeveer 4 knoppen. De twee knoppen die het verst van de snoeiplaats af staan zullen zich ontwikkelen tot rondere bloemknoppen. De volgende winter haal je rest van de zijtak weg en laat je de 2 of 3 bloemknoppen zitten. Mochten er na enkele jaren de vruchtsporen te vol zitten dan moet er dunning plaatsvinden. Hierbij haal je de zwakste sporen weg, net als de sporen die zich aan de onderzijde van de takken bevinden. Ook dit doe je het best in de periode van de late herfst tot het eind van de winter.

Perenboom voor de snoei Perenboom na de snoei in het eerste jaar

Het snoeien van perenbomen is dus niet zo moeilijk als het lijkt. Zeker als je een volwassen boom koopt die al een goede vorm heeft, heb je er niet zo heel veel werk aan. Het is dan vooral zijloten terugknippen. Ben je bang iets fout te doen, bedenk dan dat het slechter is om niet te snoeien dan om fout te snoeien.

 

/