Ecologische siertuin

Het ontwerp voor deze tuin is het eerste deel van een grotere opdracht voor het ontwerp van de gehele siertuin rond de oude boerderij. Hierbij worden boomgaarden en schapenweides behouden evenals de hoofdstructuur van de tuin, maar moet er wel gekeken worden naar de invulling van de siertuinen aan de voor-, zij- en achterkant van de woning.

De vraag voor de siertuin was, om een inrichting te bedenken waarbij minder tijd aan onderhoud nodig was dan dat dit bij de huidige situatie het geval was. Hierbij werd specifiek gevraagd om een ecologische aanpak; een ecologische siertuin. Het idee hier achter is, dat elke plant op de juiste plek staat. Een plant welke van nature op een vochtige plek voorkomt zal dus niet op een droge plek geplaatst worden, wat overmatig besproeien scheelt. Verder helpt ook een dichte beplanting van bodembedekkers de groei van onkruid tegen te gaan. Door gebruik te maken van de principes die we in de natuur terugvinden kan dit een hoop onderhoud schelen.

Het beeld wat de opdrachtgevers erg aansprak was dat van een eenvoudig en strak ontwerp met een beplanting zoals deze terug te vinden is in de engelse cottage tuinen; een weelderige beplanting met veel bloei. Een beeld wat toch al snel de gedachte van intensief onderhoud oproept. In het ontwerp is dan ook geprobeerd een balans tussen deze wensen te vinden. Hier is een ontwerp uitgekomen met een weelderige beplanting in een strakke vorm. Er is gekozen om in de buurt van de woning de bloei van vaste planten en heesters de overhand te laten hebben en dit verder van de woning af te doen door middel van een bloemenweide waar de planten wat meer hun gang kunnen gaan. Dit geeft tevens een mooie overgang tussen de woning en het omringende landschap maar het scheelt ook enorm in de hoeveelheid onderhoud. Om dezelfde reden is er rond voorzijde van de woning gekozen voor een rustigere beplanting met minder soorten.

Ondanks dat de bestaande vijver (welke behouden wordt) scheef ten opzicht van het huis ligt, wordt met de bestrating wel de richting van het huis aangehouden. Hierdoor komt de vijver lekker eigenwijs scheef in de bestrating te liggen en breekt hiermee met de andere lijnen in de tuin. De leibomen (Liquidambar styraciflua), welke in de herfst prachtig zullen verkleuren, houden wel weer de richting van het huis aan en schermen deze enigzins af van de doorgaande weg welke langs de woning loopt.

 

/