Voortuin in de zon

Deze kleine voortuin van 14 m2 is gelegen achter een bakstenen muurtje van ongeveer 1 meter hoog. Recentelijk was deze door de opdrachtgever leeggehaald waardoor er een volledig nieuw ontwerp gemaakt kon worden. De vraag was een ontwerp met een eenvoudige vormgeving, niet teveel tierelantijntjes, maar vooral een tuin die onderhoudsarm zou zijn.

Voor de opdrachtgever betekende dit een tuin met zeer weinig planten, ondanks dat planten in de tuin eigenlijk wel gewaardeerd werden. Een onderhoudsarme tuin hoeft echter niet een plantloze tuin te zijn. Nadat dit duidelijk werd is afgesproken dat het nieuwe ontwerp toch een leuke hoeveelheid planten zou bevatten, maar niet al teveel onderhoud zou vragen.

De basis van de tuin is een vlakverdeling welke wordt gevormd door kleine tegels van vietnamees hardsteen. Het onregelmatige grid dat door deze tegels gevormd wordt is vervolgens opgevuld met beplanting in sommige vakken en zacht geel yellow sun split in andere vakken. De vlakken met split zijn dusdanig verdeeld dat er een pad ontstaat, zonder dat dit gelijk het uiterlijk van een pad heeft. Hierdoor kan men makkelijk de tuin in voor onderhoud en het schoonmaken van de ramen. De vakken met beplanting werden beplant met Kruiptijm, Lavendel, Nagelkruid en Japans bloedgras. Per vak is er maar één soort gebruikt, wat het onderhoud vergemakkelijkt. Wel komen de verschillende soorten meerdere keren voor, wat voor een grotere samenhang en een rustig beeld zorgt.

/